Katarakt tedavisinde devrim!

Dünyanın önde gelen göz uzmanları, katarakt tedavisini değiştirebilecek bir buluşa imza atmışlar. Araştırmacıların yeni çalışmasıyla birlikte, ameliyat yerine ilaç tedavisi uygulanabilir.

Göz merceğinin zamanla bulutlanmasına yol açan katarakt, görme kalitesini de etkiliyor. Mercekte protein birikmesiyle oluşan bu sağlık durumu, ışığın retinaya geçişini azaltıyor. Anglia Ruskin Üniversitesi (ARÜ) öncülüğünde yürütülen önceki araştırmalarda, kataraktın dünya çapındaki körlük vakalarının neredeyse yarısından sorumlu olduğu bulunmuş.

Önemli oranda ilerleyen bir katarakt, bulutlu merceğin alınıp yerine yapay bir ikamenin yerleştirildiği ameliyat ile tedavi edilebiliyor.

ARÜ’de çalışan Profesör Barbara Pierscionek’in önderliğindeki uluslararası bir araştırma takımı, merceğin karmaşık optik özelliklerinin gebelik döneminde zannedilenden çok daha önce geliştiğini göstermiş. Araştırmacılar ayrıca hücre zarında su geçişini sağlayan akuaporin proteininin, optik gelişimi nasıl bozarak katarakt oluşumuna yol açtığını keşfetmiş.

Araştırma takımı, göz merceğindeki optik özelliklerin nasıl geliştiğini ölçen dünyadaki ilk takım. Bilim insanlarının çalışması, Görme ve Gözbilim Araştırma Birliği’nin bu ayın başlarında gerçekleştirilen yıllık toplantısında sunuldu.

ARÜ Tıbbi Teknoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Sağlık, Eğitim, Tıp ve Sosyal Bakım Fakültesi dekan yardımcısı Profesör Pierscionek şöyle aktarıyor: “Katarakt, dünya çapındaki görme kaybı ve körlüğün ana sebeplerinden biri. Fakat ameliyat, pek çok insan için çeşitli sebeplerle ulaşılamayan bir seçenek. Bizim bulgularımız, akuaporin proteinlerinin rolünü ve bunun, merceğin düzgün çalışması ile gözün berrak şekilde görmesi bakımından büyük önem taşıdığını gösteriyor”

“Bu alanda daha fazla araştırma yapılması planlanıyor. Ancak nanoteknolojiler üzerinde yaptığımız araştırmalarla beraber kataraktın ilaçla tedavi edilebileceğini gösteren bu keşif, katarakt tedavisinde devrim yaratmanın mümkün olduğunu akla getiriyor ve ameliyat yerine ilaca dayalı terapilere kapı aralıyor. Tüm bunlar, halk sağlığı için heyecan verici sonuçlar barındırıyor.” Araştırma Investigative Opthalmology & Visual Science bülteninde yayımlandı.

Alıntı

https://popsci.com.tr/