BEYİN NAKLİ VE TRANSHÜMANİZM 2

BEYİN NAKLİ VE TRANSHÜMANİZM 2

Bilim insanları bir beyni canlı tutabilen ve vücudun geri kalanından bağımsız çalışmasını sağlayan bir cihaz icat etti.
ABD’deki Teksas Üniversitesi (UT) Southwestern Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, ketaminle uyutulan bir domuzun beynine giden kan akışını izole etmeyi başarırken, bilgisayarlı bir algoritma gerekli kan basıncını, miktarını, sıcaklığını ve organın ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağladı.
Bu yeni buluş, bedenden ayrılmış bir beynin çalışmaya devam edebilmesi için gerekli kan akışını, basıncı ve oksijenlenmeyi sağlamak üzere algoritma kullanıyor. 
Nörologlardan oluşan ekip, vücudun geri kalanından hiçbir biyolojik girdi almamasına rağmen, beyindeki aktivitenin 5 saatlik bir süre boyunca minimum değişiklik gösterdiğini bildirdi.
Bilim insanlarına göre deneyin başarısı, insan beynini diğer vücut fonksiyonlarından etkilenmeden incelemenin yeni yollarını açabilirken, bu teknoloji gelecekte beyin nakli gerçekleştirme potansiyelini de ortaya çıkarıyor.
Beynin bu şekilde izole edilmesi, araştırmacıların besin alımının etkisini vücudun doğal savunma mekanizmalarından bağımsız olarak incelemesine imkan sağladı.
UT Southwestern’deki Eugene McDermott İnsan Büyümesi ve Gelişimi Merkezi’nde nöroloji, pediatri ve fizyoloji profesörü olan Juan Pascual, “Bu yeni yöntem, vücuttan bağımsız olarak beyne odaklanan araştırmalara imkan tanıyarak fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde yanıtlamamızı sağlıyor” dedi.
Araştırma, Scientific Reports bilimsel dergisinde yayımlanan “Maintenance of pig brain function under extracorporeal pulsatile circulatory control (EPCC)” (Ekstrakorporeal pulsatil dolaşım kontrolü altında domuz beyninin fonksiyonunun korunması) başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı.
Oksijen takviyesi yapıldığında beyin dokusunun aşırı oksijenlenmesi ve kraniyotomi kullanıldığında hafif kafa içi basınç değişiklikleri dışında, bu sistem kafa içi basınç, doku oksijen doygunluğu ve sıcaklık gibi serebral fizyolojik parametrelerin neredeyse doğal seviyeleriyle ilişkilendirildi.
Araştırmacılar, bu ay yayımlanan çalışmalarında, “EPCC altında yöntemlerimizle incelenen serebral aktivitenin korunması, her bir denek çalışması süresince sürdürüldü” sonucuna vardı.
Umarım bu makale, beyin nakli ve transhümanizm hakkında, sizleri biraz daha bilgilendirebilmiştir. 
İyi okumalar!🙏