Sanal Gerçeklik mekan algısı kadar zaman algısını da etkiliyor!

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmaya göre; zaman algısı, ‘Sanal Gerçeklik (VR)’ ekipmanlarıyla oyun oynarken değişiyor. Araştırmacılar, ‘VR’ ekipmanlarıyla oyun oynarken geleneksel iki boyutlu ekranlara kıyasla zamanın farklı bir şekilde algılandığına işaret ediyor. Sanal gerçeklik ortamında oyun oynayan oyuncular için zamanın çok daha hızlı bir şekilde geçtiği belirtiliyor.  

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmaya göre; zaman algısı, ‘Sanal Gerçeklik (VR)’ ekipmanlarıyla oyun oynarken değişiyor. Araştırmacılar, ‘VR’ ekipmanlarıyla oyun oynarken geleneksel iki boyutlu ekranlardaki oyun deneyimine kıyasla zamanın farklı bir biçimde algılandığına işaret ediyor. Sanal gerçeklik ortamında oyun oynayan oyuncular için, zaman çok daha hızlı bir şekilde geçiyor. Aktarılan detaylara göre; üniversite araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen deney sırasında, VR ekipmanlarıyla oyun oynayan katılımcılar, geleneksel ekranda oyun oynayan katılımcılara kıyasla zamanı çok daha zor bir biçimde ölçümledi.  

Araştırma ekibi, zamanın sanal gerçeklik ortamında oyun oynayan katılımcılar için çok daha hızlı bir biçimde geçtiğini keşfetti. Aynı oyunu geleneksel bir ekranda oynayan katılımcılar ise zamanı, gerçeğe çok daha yakın bir biçimde algılayabildi. Deney kapsamında, katılımcılara basitleştirilmiş bir labirent bulmaca oyunu oynatıldı. İki gruba ayrılan katılımcılardan bir grup, oyunu ‘VR’ ekipmanlarıyla oynarken diğeri, önlerine yerleştirilen iki boyutlu bir ekranda oynadı. Daha sonra katılımcılardan, herhangi bir saate erişimleri olmadan 5 dakika geçtiğine inandıkları noktada araştırma ekibine söylemeleri istendi. Oyunu ekranda oynayan katılımcılar, zaman tahmini konusunda oldukça iyiydi. ‘VR’ ekipmanlarıyla oynayan katılımcılar ise oyunu ortalama 72.6 saniye daha uzun oynadı ve daha sonra araştırma ekibine 5 dakika geçtiğini söyledi.  

‘Zaman Sıkıştırma’ etkisi, beden farkındalığının azalmasından kaynaklanıyor olabilir

Katılımcılardan ayrıca, oyunu hem ‘VR’ ekipmanlarıyla hem de ekranda oynamaları da istendi. Daha sonra katılımcılar, aynı oyunu birbiri ardına iki farklı oyun ortamında oynadı. Sıralama ise rastgele bir biçimde belirlendi. Bu kez zaman algısı konusundaki fark, yalnızca oyunu ilk ‘VR’ ekipmanlarıyla oynamış olan katılımcılarda gözlemlendi. Araştırma ekibi; katılımcıların, ilk turdaki tahminlerine dayanarak ikinci turda en iyi tahminlerini yapmış olabileceğine işaret etti.  

Araştırma görevlisi Grayson Mullen, söz konusu ‘Zaman Sıkıştırma (Time Compression)’ etkisine neden olan temel unsurun ‘VR’ ortamı ve geleneksel ekranlar arasındaki farklar olduğunu dile getirdi. ‘Zaman Sıkıştırma’ konseptinin, zamanın düşünüldüğünden çok daha hızlı geçmesi durumunda yaşanan etkiye tekabül ettiği de biliniyordu. Araştırmacılar; bu etkinin, insanların ‘VR’ ortamında bedenlerinin daha az farkında olmasının bir sonucu olabileceğini belirtti.  

https://teknosafari.net/zaman-algisi-sanal-gerceklik-vr-ekipmanlariyla-oyun-oynarken-degisiyor