“Kölelik Karşıtı” ideoloji olarak Transhümanizm / Transhüman veya Post-Hüman insana ihtiyaç duyar mı ve onu neden köleleştirmez?

Yazar: CENGİZ DAĞDELEN

Daha iyisini istememe hezeyanı ve Sapiens’in uzun vadeli intiharda diretme köleliği üzerine

Transhümanist teknolojileri ilk kez duyan insanların çoğu, bu düşüncenin bir köleliğe dönüşeceği konusunda endişelerinin olması doğaldır. Ama sırf böyle olacağını düşünüp felaket tellallığıyla baştan reddetmek, bardağın boş tarafına bakarak karar vermek ve bu teknolojilerin doğru kullanılması varken karşı çıkmak ahmakça davranmak olur. Bu durum dünya ile sıkışıp kalmış bir zihnin öngörüsüdür. Vizyonun yeterince gelişmemişliğin işaretidir. Elbette tarihe baktığımızda insanların tüfek,mikrop ve çelik ile nasıl köleleştirildiğini ve emperyalist güçlerin elinde insanların nasıl figüran olduğunun eğitimini aldık. Buradan hareketle bu zihniyeti geleceğe de uyarlamak bence insanlık adına bir “kara leke” olacaktır. İşte bu anda posthümanizm devreye girmelidir.

Biz insanlar olarak şuanda istediğimiz hayvanı köleleştirebiliriz… ki köleleştiriyoruz da. Örneğin kümesler, mandıralar vb. esir kamplarını kurduğumuz gibi. Peki yeni transhümanlar ya da transhümanist teknolojileri elinde bulunduran küçük veya büyük bir grup diğer grupları köleleştirebilir mi? Evet edebilir ama bizim görevimiz buna karşı çıkmak olmalıdır elbette. Bu durum “Para” ile benzerdir onunda dönüştürücü gücü var diye şuan insanı köleleştiren bir şey mi? Bir milyarder sizi öldürmek istese elbette öldürebilir şuanda ama öldürmüyor değil mi? Ya da milyarder size her ay yüklü miktar para vaat ettiğinde ve kabul ettiğinizde köle olmuyorsunuz değil mi…aslında “kölelik” kavramını burada biraz açmak lazım. Kölelik deyince aklınıza ne geliyor mesela? İstemediğiniz bir işi size zorla yaptıran bir patron mu? Tek işiniz denizlerdeki plastik poşetleri toplamak ise siz bir köle misiniz? Ya da kasiyer olarak günde 10 saat çalışıp 10 gram altın aldığınızda köle olmuyorsunuz da 1 gram altın aldığınız da köle mi oluyorsunuz? Haydi diyelim ki köle oldunuz bu köle olduğunuz kişi size seçenek vaat ediyorsa yine de köle olur musunuz? Yani bir kurumda saat 8 de orada olmanız gerektiğini biliyor ve gidiyorsanız bu bir kölelik mi oluyor? Ya size maaş vermeselerdi? Hele ki sevdiğiniz bir işse…Sonuçta her insan en az bir şeyin kölesidir ama sevdiği şeyin asla kölesi olamaz.

Transhümanizm Hareketinden Posthümanizme kitabımda da bahsettiğim gibi transhümanizmin getireceği sınıfsal farklılıklar ve suiistimal edilmesine karşılık eğer posthümanist bir transhümanizm bilinci edinirsek köleliği önleyebiliriz. (Posthümanist düşünce(tiresiz olan) türler arası yardımı temsil eder) CRISPR gen teknolojisi ile süper genetiğe sahip insanlar yetiştiğinde veya zengin bir insan çok pahalı bir teknolojiye sırf daha çok parası var diye ulaşabiliyor siz ulaşamıyorsanız ve bu adam sadece kendisi için çalışıyorsa devletler buna müdahale etmelidir. Toplumlar da bu teknolojilerin bu gruplara karşı kullanılması için önlemler almalıdır.

Posthümanist transhümanizm nasıl ki hayvanları önemsiyor, doğadaki zulmü yok etmeye çalışıyorsa aynı şekilde CRISPR ile doğan çocuklar ile genetik defektli çocuklar içinde posthümanizm olmalıdır. Nasıl ki şuan Down Sendromlulara özel ilgi gösteriyorsak onları topluma kazandırmak için çalışıyorsak ve daha “insani” isek aynı şekilde transhüman ve hüman arasındaki bu ahengi de sağlamalıyız.

Ayrıca bu kölelik komplo teorisi ile ilgili size başka iyi bir haberim daha var: Sizce bir goril türü CRISPR ile insanı üretseydi, insan gorilleri köleleştirir miydi? Bence tam tersi onu korumak için elinden geleni yapardı tıpkı bir çocuğun annesine duyduğu saygı gibi. Çünkü Transhümanların zihinsel kapasiteleri yüksek olacağından bence etik bir dokuya sahip olursa sanatçısı olan insana daha saygılı ve merhametli bir rol oynayacaklardır. En azından normal bir insana göre onlar, tarihteki saçmalıklarımızı tekrarlamayacaklar ya da insanları kırbaçlayıp kahkahalar atıp gereksiz zevk veya hayvani id-ego tatmin edicilerden olmayacakları kuvvetle muhtemel. Çünkü eğer bunu yaparlarsa daha tanrısal vasıflardan noksan ve insandan daha üstün yerine daha “aşağı” bir konumda olacaklarının bilincinde olmalarını gerektirecek yeterince deha ve bilge insanlar olacaklarından ve var oluşa hizmet edeceklerinden eminim. Hatta bunu bir kenara bırakın ihtiyaç bile duymayacaklardır bu köleliğe. Şuan “Rana Sylvatica” türündeki kurbağadan bize ne… onları köleleştiriyor muyuz? Diyelim ki insanda akıl veya zeka var ancak zaten transhümanlar normal Hümanın zekasına ihtiyaç duymayacaktır ki…belki de aklınıza “Matrix” filmindeki korona virüse benzeyen genel yapay zeka’nın (GYZ) inşaları veya insanları pil gibi kullanması endişesi gelebilir… ki bu çok saçma GYZ’yı bulmuşuz da bizi pil gibi kullanacak öylemi… bu kuruntuları çok absürt ve komik buluyorum! Bilim insanları günümüzde havadan bile enerji üretelebiliyorken GYZ’yi doğru kodlarsak işini gücünü bırakıp insanı köleleştirmekle mi uğraşacak sizce!?

Kötü mü iyimi bilemediğim bir konu varki: GYZ’yı elde edersek, Sapiens dönüşüm ile kendi sonunu bilerek isteyerek getirebilir…evet dönüşüm ile… ancak ve ancak bu bir intihar değildir. Nasıl? derseniz: benlik ortadan kalkıp tüm insanların birleşeceği bir kovan zihnin gündeme gelmesi ile insanın bu dünya da kapladığı hacim başka bir ortama aktarılabilir. Nasıl ki hiçbir insan, insan olmak varken karınca olmak istemiyorsa ve tarih boyunca hep tanrısal davranmak-yaşamak istiyorsa bu gücü de herkes isteyecektir. Varlığın veya yokluğun karıştığı bu ortamda kişi kavramından bahseder miyiz ya da bireysel düşünce tohumlarının korunmasından bahsedilir mi? Bunu ancak insanların serbest bırakılan özgür iradesi gösterecek…ama şundan eminim ki ister bu yüzyılda ister diğer yüzyılda olsun, transhümanlar zamanla Post-Hüman’laşıp dünyaya ihtiyaç duymayıp terk edeceklerdir. Geride kalanlarsa Amişler Tarikatı gibi teknoloji karşıtı tarikatlar ve biyomuhafazakarlar olacaktır.Ama bu durum telefon yerine mektup kullanmayı tercih etmeye benzemediği için onlarda zamanla bu durumdan sıkılacakları veya bir şekilde kabullenip kanıksayacakları kesin; çünkü aklın ve bilimin önünde özgür iradeye engel olurlarsa, asıl köleliği onlar çocuklarına dayatacakları çok nettir.

devamı gelecek….




Sende Transhümanizm hakkında yazmak ister misin?

O halde aşağıdaki Bize Katıl linkine tıkla!