Robotik Cerrahi ve Ürolojide Kullanımı

da Vinci robotik cerrahi sistemi ile aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi ürolojik hastalık için minimal invaziv cerrahi gerçekleştirilebilir:

  • Prostat kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Böbrek tıkanıklığı
  • Böbrek, üreter ve mesane rekonstrüksiyonu
  • İyi huylu prostat büyümesi için prostat çıkarma

İç üreme organlarının konjenital anormallikleri için karmaşık rekonstrüksiyonlar da robotik cerrahi ile yönetilebilir. Prosedürler robotik piyeloplasti ve üreteroüreterostomiyi içerir.

Robotik Cerrahi Özellikleri

Robotik cerrahi, öncü bir teknolojidir. Yapılan operasyonlar minimal invaziv olduğu için robotik teknolojinin hassasiyeti, hassas ve karmaşık ürolojik ameliyatlar için idealdir.

Robotik cerrahi sisteminde ameliyatı yapan cerrah ameliyat esnasında gelişmiş el becerisi ve yüksek hassasiyet kabiliyeti kazanır. Ameliyat için oldukça küçük kesiler yapılması yeterlidir

Robotik cerrahi sisteminde şu kısımlar bulunur:

  • Ergonomik tasarımı sayesinde konfor sağlayan cerrah konsolu
  • Çok eksenli robotik kollara sahip bir hasta yatak düzeneği
  • Yüksek çözünürlüklü bir görüntüleme sistemi ve ameliyat enstrümanları

da Vinci robotik cerrahi robotu, dünya genelinde kullanılan onaylı ilk robotik cerrahi platformudur. Dünya genelinde kullanımı günden güne artan da Vinci robotu ile şimdiye kadar 1 milyonun üzerinde ameliyat yapıldığı tahmin ediliyor.

da Vinci robotik cerrahi robotu; kalp, ürolojik, jinekolojik, pediatrik ve genel cerrahi gibi uzmanlık alanlarında kullanılabiliyor.

Cerrahlar İçin Avantajları

Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda klasik laparoskopiye kıyasla oldukça iyi farklar yaratılır. Geleneksel laparoskopide cerrah ayakta durmak zorundadır ve kullanılan aletlerin hareket kabiliyeti kısıtlıdır. Geleneksel laparoskopi ile cerrah, ameliyat bölgesini görebilmek için yakındaki bir 2D monitöre bakmalıdır.

da Vinci robotik sisteminde doktor kendisi için ayrılmış konsolda rahatça oturarak çalışabilir. Ameliyat enstürmanlarını kullanmak ve kamerayı konumlandırmak için el hareketleri yapması yeterlidir.

da Vinci robotik cerrahisi cerrahlara, yüksek çözünürlüklü görüntü, daha fazla hareket becerisi ve hassasiyet sağlar.

Robotik sistem kullanan cerrahlar, çevredeki sinirlere zarar vermekten kaçınmak ve iyileşme sürelerinin kısalmasına yardımcı olmak için titiz bir araca sahiptir.

Robotik yardımlı cerrahi, daha kısa iyileşme süresi ve gelişmiş kozmetik görünüm dahil olmak üzere birçok faydalar sağlar.

Hastalar İçin Avantajları

Robotik cerrahi, cerrahların geleneksel cerrahiye göre daha hassas bir operasyon gerçekleştirmesini sağlar. Geleneksel açık cerrahi ameliyata göre sağlanan faydalar şunlardır:

  • Hastanın daha az ağrı hissetmesi
  • Kan kaybında ciddi bir azalma
  • Enfeksiyon riskinde azalma
  • Çok küçük yara izleri
  • Hastanede kalış süresinin azalması
  • Hızlı iyileşme

Robotik Cerrahi ile Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

Robotik cerrahi ile ameliyat sırasında cerrah hastanın yanındaki bir kontrol konsoluna oturur. Hastanın yanında bir asistan cerrah bulunur. Cerrah bir video kamera aracılığıyla ameliyat alanını izler ve konsoldan birkaç robotik kolu kontrol ettirir.

davinci-robotik-cerrahi
davinci-robotik-cerrahi

Operasyon laparoskopik olarak gerçekleştirilir, yani daha az invazivdir çünkü büyük bir kesiden çok küçük delikler gerektirir. Bu durum, ameliyat olan hastanın iyileşme sürecinin oldukça hızlı olacağı anlamına gelir. Çoğu hasta, standart açık cerrahide ortak olan 6-8 hafta yerine 2-3 hafta içinde normal aktivitelerine döner.

Ayrıca robotik bir ameliyat sırasında daha az kan kaybı olur ve bu da daha yüksek kan sayımı ile sonuçlanır. Daha yüksek kan sayımı, ameliyattan sonra daha hızlı güç ve dayanıklılık sağlar.

Robotik cerrahinin ameliyatlarda kullanılması iyi bir eğitim ve uzmanlık gerektiren bir uygulamadır. Kanser tedavisinde yüksek başarı oranları sunan robotik cerrahinin ülkemizde son yıllarda oldukça yaygınlaştığını da söylemek gerekir. Prof. Dr. Murat Binbay uzun yıllar boyunca ürolojik kanser tedavilerinde robotik cerrahi kullanmakta ve bu konuda ‘expert’ seviyesinde konuşmacı olarak uluslararası konferanlara katılmaktadır.

Alıntı

https://teknobilimadami.com/