Altın Nanopartiküllü Kontakt Lenslerle Körlüğü Yok Edebilir miyiz?

Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!

İçine altın nanopartiküller gömülü kontakt lensler, kırmızı-yeşil renk körlüğünü düzeltmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu yeni nesil lenslerin, şu anda mevcut seçeneklerden daha rahat, etkili ve daha güvenli olacağını düşünüyorlar.

Halihazırda pek çok çeşitliliği olsa da, en yaygın renk körlüğü türü, insanların kırmızıyı yeşilden ayırt etmekte güçlük çekmelerine neden olan türdür. Çoğunluğu erkek olan renk körleri, neredeyse her zaman günlük rutinlerine normal şekilde devam edebilirler. Bununla birlikte, belirli renkleri ayırt edememek, bazı etkinlikleri zorlaştırabilir ve insanları, örneğin araç sürme gibi bazı belirli işlerden dışlayabilir. Ayrıca renk körlüğü, günlük yaşamı da birçok küçük yönden zorlaştırabilir: bir meyvenin olgun olup olmadığını anlayamamak ve doğru renkte kıyafetler seçememek gibi…

Renk körü olan insanlara yardımcı olan ilk gözlükler, 1854’te James Clerk Maxwell tarafından oluşturuldu (evet, elektromanyetizmanın babası olan Maxwell). Renkli görmeyi düzeltmek için kontakt lens kullanma fikri de yeni değil; ancak Chromagen lensler gibi önceki lensler, gözlükler kadar etkili değil. New South Wales Üniversitesi’nde optometri ve görme bilimi alanında uzmanlaşmış; fakat bu projede yer almayan Seçkin Profesör Stephen Dain şöyle diyor:

Renkleri görme eksikliği olanlar için gözlük camları en yararlı olanıdır. Daha koyu renk tonları vardır, ancak kontakt lensler nispeten tespit edilemez.

Erimiş cama altın klorür (AuCl) eklemenin, cama kırmızı bir ton veren “kızılcık” bardağı oluşturduğu uzun zamandır bilinmektedir. Ahmed Salih ve Abu Dhabi’deki Khalifa Üniversitesi’nden meslektaşları, bu eski teknikten ilham aldılar ve yumuşak kontakt lenslere kırmızı-yeşil renk körlüğü olan kişilerin bu spektrumdaki renkleri daha iyi ayırt etmelerine yardımcı olabilecek kırmızı bir ton vermek için altın nanopartiküller eklediler.

Salih, altın nanopartiküllerin filtrelemek istenen bölgede absorbe etmeyi mümkün kılan bir yöntem geliştirmiş olmalarının yanı sıra, bu kimyasalın toksik ve reaktif olmadıkları için kullanmaya odaklandıklarını, asıl temel zorlukların üretim aşamasında olduklarını söylüyor:

Nanopartiküllerin topaklaşmasını veya toplanmasını önlemeye çalışırken, optimum malzeme özelliklerini elde etmek için nanopartiküllerin lenslerin malzemesine oranlarını optimize etmeye çalıştık.

Yeni lenslerin önemli bir avantajı, modern yumuşak kontakt lenslere çok benzemeleri ve su içerikleri sayesinde kurumalarını azaltmalarıdır. Ekip, kendi merceklerindeki ışık geçirgenliğini diğer renk düzeltici gözlük ve merceklerinkiyle karşılaştırdığında, merceklerinin de aynı derecede iyi olduğunu gördü. Profesör Dain’e göre, altın nanopartiküllerin biyouyumluluğu da lensleri çekici kılıyor:

Tek renk görme avantajı, renk tonunun mevcut olanlardan daha koyu hale getirilebilmesidir. Chromagen ile ilgili sorunlardan biri, gerçekten verimli olacak kadar koyulaştırmak için, yumuşak kontakt lense yeterince boya girmesini sağlamaktı.

Salih ve meslektaşlarının lenslerini daha geniş bir grup insanda test etmesi ve lenslerin ne kadar oksijen geçirgen olduğunu değerlendirmek için daha fazla test yapması gerekiyor. Fakat sonuçlar umut verici. Salih, sözlerini şöyle bitiriyor:

Bu tür lenslere yüksek bir talep olduğuna ve olacağına inanıyorum, çünkü konfor açısından birçok insan renkli gözlükler yerine bizimki gibi renkli lensleri tercih eder.

Alıntı

https://evrimagaci.org/ çeviri : emre mor yazar:Helen Albert