Carbon Robotics’in geliştirdiği yapay zeka destekli tarım robotu

Evlerimizde bulunan temizlik robotlarının bazı noktaları tam olarak süpürememesi veya akıllı asistan robotu Siri’nin dediklerimizi tam olarak anlayamaması gibi tecrübeler robotların günümüzdeki yeri hakkında birçok eleştiride bulunmamıza neden olabiliyor. Ancak araştırmacılar robotlar ve yapay zekâdaki bu problemleri azaltarak, neredeyse kusursuz bir hâle getiriyor. Gelecekte hayatımızın neredeyse her noktasına girmesi planlanan robotların şu anki eksikliklere benzer potansiyel problemler ortaya çıkarması kimsenin istemeyeceği bir durum.

Şu anda askerî robotlar, depolarda eşya taşımaya yardım eden robotlar, hastanelerdeki hasta bakıcı robotlar, Japonya’da otellerde hizmet veren robotlar, hatta itfaiyecilerin enkaz altında kalmasını önleyen robotlar bulunuyor ve her biri zamanla geliştiriliyor. Peki, tarım alanında robotların etkisi ?Farklı alanlarda çalışan robot kollar

Farklı alanlarda çalışan robot kollar

Amerika merkezli otonom robotların tarımdaki devrimi üzerinde çalışan Carbon Robotics, yapay zekâyı kullanarak yabani otları tespit eden ve daha sonra otonom bir şekilde onları yok eden bir robot geliştiriyor.

Carbon Robotics’in web sitesine göre bu robot ekin alanlarında güvenli ve etkili bir şekilde ilerleyerek yabani otları belirlemek, hedeflemek ve ortadan kaldırmak için iki ana teknolojiden yararlanıyor: Yapay zekâ (AI) ve lazer teknolojisi. Bu teknolojiler toprağa ve robota ne gibi avantajlar sağlıyor? Robotun geliştirilme sürecinde çalışan bir araştırmacı, diğer ot temizleme teknolojilerinden farklı olarak, bu robotların toprağı bozmadan termal enerji yoluyla yabani otları yok etmek için yüksek güçlü lazerler kullandığını vurguluyor. Otonom robotlar, çiftçilerin daha az herbisit kullanmasını sağlıyor ve bu şekilde tarım sektöründeki en büyük sorunlardan biri olan ilaç maliyetini düşürüyor. Ayrıca, yapay zekânın sağladığı kolaylıklar sayesinde istenmeyen bitkileri çıkarmak için gerekli olan işçiliği azaltıyor ve çiftçilerin daha verimli ürünler elde etmelerini sağlıyor.Carbon Robotics’in geliştirdiği yapay zekâ destekli tarım robotu

Carbon Robotics’in geliştirdiği yapay zekâ destekli tarım robotu 

Nasıl Çalışıyor?

Carbon Robotics robotunun mücadele ettiği yabani otlar, çiftçilerin özenle yetiştirdiği bitkilerinin güneş ışığını yeterli miktarda almasını engelliyor ve onlardan toprağı çalıyor. Ayrıca, kurt gibi zararlı böceklerin mahsullere zarar vermesini kolaylaştırıyor. Bu sebeplerden dolayı yabani otların temizlenmemesi durumunda elde edilen mahsullerin verimi giderek düşüyor ve hatta bu otlardan dolayı bazı durumlarda satılabilecek durumda olan mahsuller elde edilemiyor. Günümüzde tarım alanında gelişmiş teknolojinin yaygın olmaması sebebiyle, bu otlarla çiftçilerin bire bir ilgilenmeleri gerekiyor ve yabani otlar elle çekiliyor. Tarlayı elle temizlemek zor bir görev olduğundan, bu işi yapmaya istekli insanları bulmak giderek zorlaşıyor.

Yabani otları eli ile söken bir çiftçi

Yabani otları eli ile söken bir çiftçi

Carbon Robotics’in geliştirdiği otonom yabani ot sökme robotu zor durumda kalan çiftçilerin yardımına koşuyor. Bu yardımsever robot, ekim yapılan bölgelerde toprağı incelemek için 12 kamera kullanıyor. Ardından, tehlikeli otları tanıyabilmek ve onlardan kurtulabilmek amacıyla geliştirilen yapay zekâyı kullanıyor. Yapay zekâ ile zararlı otları tespit ettikten sonra robot, karbondioksit lazerleri kullanarak -istenmeyen otları öldürerek- toprak ve bitki veriminin düşmesini engelliyor. Çiftçiler için muazzam bir kolaylık sağlayan kurtarıcı robot, saatte yaklaşık 100.000′den fazla yabani otu tarayabiliyor ve bir günde 15 ila 20 dönümlük arazideki yabani otları sökebiliyor. Bu kadar büyük bir araziyi bir çiftçinin tek başına taraması ve otları sökmesi haftalar alıyordu. Çiftçiler bu robot ile hem zamandan tasarruf ediyor hem de ilaç masrafından kurtuluyor.

Henüz satışa çıkmamasına rağmen Carbon Robotics’in açıkladığı bilgilere göre karşılayabileceklerinden çok daha fazla miktarda robot siparişi almışlar. Fiyatı bile açıklanmadan bu kadar talep gören bu teknolojinin tarım sektörü için ne kadar önemli bir devrim yarattığını anlayabiliriz. Hayatımızın her alanında kolaylıklar sağlayan yapay zekâ destekli robotlar ile teknolojik mucizelerin dolu olduğu bir geleceğe bir adım daha yaklaşıyoruz. 

Alıntı

https://www.gelecekburada.net/