Zihindeki yazıyı ekrana aktaran cihaz geliştirildi (Beyin Bilgisayar Arayüzü)
Bilim insanları, engelli insanlar ile düşünceyle iletişim kurmanın çeşitli yollarını arıyor. Şimdiyse bir insanın kendini ifade etmesini sağlayan en yeni ve en hızlı yöntem, eski bir araçtan; el yazısından geliyor.
Araştırmacılar yürüttükleri yeni çalışmada, el ile harf yazmaya çalışmakla ilişkili beyin faaliyetlerini ilk defa çözmüşler. Beynine algılayıcı yerleştirilen felçli biriyle çalışan araştırma takımı, bir algoritma yardımıyla bu kişinin yazmaya çalıştığı harfleri belirlemeyi başarmış. Sistem, daha sonra bu harfleri gerçek zamanlı şekilde ekranda görüntülemiş.
Stanford Üniversitesi Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde çalışan eş yazar Krişna Şenoy’a göre bu yeni icat daha da geliştirilerek, felçli kişilerin ellerini kullanmadan hızlı şekilde yazı yazması sağlanabilir.
Çalışmaya katılan denekler, el yazısı yazmaya çalışarak dakikada 90 harf yazmış. Bu miktar, Şenoy ve meslektaşlarının dün Nature bülteninde aktardığına göre böyle bir “beyin-bilgisayar arayüzü” ile kırılan önceki yazım rekorunun iki katı.
Yeni çalışmada yer almayan ve Berkeley – California Üniversitesi’nde sinirsel mühendis olan Joe Carmena, bu ve diğer teknolojilerin her türlü engeli olan insanlara yardım etme potansiyeli taşıdığını söylüyor. Bulgular henüz başlangıç aşamasında olsa da, Carmena’nın söylediğine göre “bu alanda büyük bir ilerleme” niteliği taşıyor.
Carmena, beyin-bilgisayar ara yüzeylerinin düşünceyi eyleme dönüştürdüğünü belirtiyor. “Bu makale mükemmel bir örnek: Ara yüzey, yazma düşüncesini çözüyor ve eylem meydana getiriyor.”
Alıntı
https://popsci.com.tr/