ABD dünyanın ilk silahlı robot yasası çıkarmaya sürükleniyor

ABD, New York Eyaleti Meclisi, ilginç bir yasa tasarısıyla gündemde. Robotlar henüz hayatımızın merkezinde olmasa da, New York Polisi çoktan Boston Dynamics Digidog robotunu kullanmaya başladı. Ancak New York belediye meclisi üyesi Ben Kallos, ise DigiDog adlı robotun silahlı bir şekilde kullanılmasına karşı. Peki, silahlı robot yasası için ilk fitil nasıl ateşlendi?

Boston Dynamics robotu için silahlı robot yasası hazırlığı

New York Polisi‘nin geçen ay düzenlediği bomba imha operasyonunda Boston Dynamics robotu olan Digidog’da yer aldı. Bilim kurgu filmlerini andıran bu görüntü, Ben Kallos dahil bazı insanları ise dehşete düşürdü. New York beldiye meclisi üyesi olan Kallos ise gelecek için önemli bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı, New York Polisi’nin gelecekte bu robotları silahlandırmasının önüne geçmek istiyor. Meclis üyesi Kallos, bomba imha için robot kullanılmasına ise karşı olmadığını açıkladı. Ancak Kallos, gelecekte sokalarda gezen silahlı robot birlikleri görmek istemiyor.

Kallos tarafından verilen bu yasa tasarısı, meclis üyesinin hassasiyetlerine paralel olarak yardımcı robotları yasaklamıyor. Bu yerel yasak henüz New York Meclisi‘nde yasalaşmış değil. Buna rağmen yasanın tartışılmaya başlaması bile robotları tehlike olarak teorilerin ayyuka çıkmasına neden oldu.

silahlı robot, silahlı robot yasası, boston dynamics, digidog

New York belediye meclisi üyesi Ben Kallos

Bomba imhasında robot kullanılması tartışmayı başlatsa da, polisin bir baskında da Digidog kullandığı ortaya çıktı. Ancak baskın sonrası evin robot tarafından aranması ise yasa tasarısının gündeme gelmesini daha da hızlandırdı. Bunun dışında silahlı robotlar henüz hayatımıza girmiş değil. Ancak bilindiği kadarıyla ABD ordusu bu yönde denemeler yapıyor.

Boston Dynamics robotu Digidog için yapılan en ilginç benzetme ise Black Mirror dizisinden. Digidog robotuBlack Mirror 4. sezon 5. bölümünde karşımıza çıkan robotunun neredeyse aynısı.

Black Mirror’un en gerilimli bölümlerinden biri olan MetalheadDigidog benzeri bir robotun durdurulamaz şekilde ilerleyişini anlatıyor. Bu bölümle birlikte,  robotların insan hayatını tehdit ettiği teorisi daha fazla tartışılmaya başlamıştı.

Bir dönem internette yayılan Boston Dynamics robotunun kurgusal videosu da bu tarışmaların ilk işaret fişeğini yakmıştı. Robotun emirlere karşı gelip insana saldırdığını gösteren video, o dönemde insanların sert tepkisine neden oldu.

Alıntı

https://shiftdelete.net/