YAPAY AKCİĞER Denemesi

YAPAY AKCİĞER YOLDA 3d organlara bir adım daha yaklaşıldı. Bu yeni gelişme, bilim insanlarının vücudun kan, hava, lenf ve diğer hayati sıvılar için doğal geçiş yollarını taklit eden zarif bir şekilde dolaşmış vasküler ağlar oluşturmasına izin veriyor. 3d yazıcıdan çıkmış bu çalışma solunum yollarının çevredeki kan damarlarına oksijen verdiği, akciğeri taklit eden bir hidrojel modeli.

Çalışma, Rice Üniversitesi’nden biyomühendisler Jordan Miller ve Washington Üniversitesi’nden Kelly Stevens (UW) tarafından yönetildi ve Somerville, Massachusetts’te bir tasarım firması olan Rice, UW, Duke Üniversitesi, Rowan Üniversitesi ve Sinir Sistemi’nden 15 ortak çalışmayı içeriyordu.

Rice Brown Mühendislik Okulu biyomühendislik yardımcısı profesörü Miller, “İşlevsel doku üretmenin en büyük zorluklarından biri yoğun dokulara besin sağlayabilen karmaşık damar düzenini basamamızdandır.” Ayrıca, organlarımız aslında akciğerin hava yolları ve kan damarları veya karaciğerdeki safra kanalları , kan damarları gibi bağımsız vasküler ağlar içerir.

Bizimki, çoklu damarlanma sorununu doğrudan ve kapsamlı bir şekilde ele alan ilk biyo baskı teknolojisidir. ” Sağlıklı, fonksiyonel organların yazdırılmasının amacı organ nakli ihtiyacından kaynaklanmaktadır. 100.000’den fazla insan sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde nakil bekleme listelerinde yer alıyor ve sonunda donör organları alan kişiler, organ reddini önlemek için hala ömür boyu bağışıklık bastırıcı ilaçlarla karşı karşıya.

Biyobaskı  son on yılda yoğun ilgi gördü çünkü teorik olarak doktorların hastanın kendi hücrelerinden yedek organları basmasına izin vererek her iki sorunu da ele alabiliyordu. Dünya çapında milyonlarca hastayı tedavi etmek için bir gün fonksiyonel organlar hazır bir şekilde kullanılabilir.