Prometheus ve Omegalar Hikayesi

Genel yapay zekanın Bu yüzyılda ortaya çıkacağına inanıyor musunuz? 

Gelin omegaların hikayesini konuşalım.

Omega ekibi bir yazılım ve bilişim şirketinin ruhuydu. Omega ekibinin nihai amacı şirketin diğer kalanlarından çok daha farklıydı, onların amacı sadece Basit yapay zekanın ürettiği işleri sürdürecek parayı sağlamak değil genel Yapay Zekayı inşa etmekti.

Diğer şirket çalışanları Omegaların, bu sırrı saklamak için özenle inşa etmiş oldukları fikirden habersizdiler. omegalar insanlık tarihinin en cüretkar planını gerçekleştirmeye çok yakındılar. Şirket Karizmatik siyoları onları özenle seçiyordu. onlar yalnızca mükemmel araştırmacı değildi. Hırslı idealist ve insanlığa Yardımcı olmayı kendini adamış insanlardı

Eğer bunu ilk olarak kendileri yapmazsaaa daha az idealist birilerinin yapacağından emindiler.  inşa ettikleri prometheus takma isimli Yapay Zeka giderek daha da kabiliyetli oluyordu. 1965’te britanyalı matematikçi irving good’un ‘Zeka patlaması’ argümanına inanıyorlardı. Zeka patlaması teriminin anlamı, ilk olarak üretilen genel yz nin kendisinden daha iyi yz olısturacak ve bunun sonsuza dogru gitmesidir. Yani düşünceleri Yapay zekalı makinenin insanın son yapacağı icat olgusuna dayanıyordu. Yani ilk ileri zekalı makine insanın yapacağı son icat olacaktı.

Bir Cuma sabahı süreci başlatmaya karar verdiklerinde saat 9’u gösteriyordu. Prometheus geniş erişimi kontrol altında tutulan klimalı bir yerde, uzun raf sıraları üzerinde, özel tasarlanmış bilgisayar kümesi içerisinde haarıl haarıl çalışıyordu. Güvenlik sebebiyle internete hiçbir şekilde bağlı değildi. Ancak eğitim verisi olarak internetin büyük bir kısmını içeren Wikipedia Twitter YouTube’un bir kısmı Facebook’un Büyük bir kısmı gibi kopyalara sahipti.

prometheus sabah 10 sularında kendi tasarımını güncelleyerek V2.0 ı bitirmişti. Bu ilk sürümden daha iyiydi ama halen insan seviyesine ulaşamamıştı. Öğlen 2 gibi prometheus 5.0 faaliyete geçtiğinde omegalar dehşet içindeyd,i gelişim hızı giderek artıyordu. Gece olduğunda ise prometheus 10.0 oluşmuştu ve omegalar planlarının ikinci aşamasını başlatmaya karar verdiler Yani… para kazanmayı.

Aslında tüm dijital ekonomi önlerindeydi ancak bu işe; bilgisayar oyunları, müzik, filmler ve yazılımlar yaparak başlamak veya kitaplar veya makaleler yazmak yerine borsada işlem yapmak ya da keşifler yapıp onları satmak daha mı mantıklı olurdu?

Omegaların ilk düşünceleri intikam almak : borsada vurgun yapmaktı. Nasıl olsa hepsi geçmişte onlara fon sağlamamış yapay zeka geliştirme teklifini reddetmişlerdi.

Peki bunu nasıl yapacaklardı? Prometheus; Insanüstü hack yetilerini kullanarak içeriden bilgi alıp, yükselmek üzere olan hisselerin alım opsiyonlarını satın almak gibi bir şey olabilir miydi?

Prometheus herkese hitap eden oyunları tasarlama , kodlama, grafik tasarım görselleri, Işın izlemesi ve son sürüm üretmek için gereken tüm diğer görevlerde de hızlıca beceri geliştirebilirdi. Her oyuncunun kategorisini, neyi sevdiğini bilecek ve satış gelirleri için bir oyun optimize edebilecekti. insanüstü yetiye geliştirebilecekti. Nitekim Skyrim 2011’de ilk haftasında 400 milyon dolardan daha fazla hasılat yapmıştı. Prometheusun, en az bu oyun kadar bağımlılık yaratıcı bir şey üretebileceğini den emindiler.

Ancak bütün bunları yapmak için prometheusun internete bağlı olması gerekiyordu. Ekipteki Siber güvenlik uzmanı onları omegaları vazgeçirmeyi başardı. Çünkü bu prometheus un özgürlüğünü kazanması ve kendi kaderinin kontrolünü alması, kabul edilemez bir risk taşıyordu. Prometheusu internetten kaçamayacağını sağlamak için kapalı yani hapiste tutarak devam etmeye kara verdiler. Hiçbir şekilde İnternet bağlantısı yoktu. Tek çıktı mesajlar ve dokumanlar olmak üzere Omegalara gönderiyordu.

Internet bağlantılı bir bilgisayarda prometheusun ürettiği karmaşık bir programı çalıştırmak riskliydi. Makinenin ne yapacağını tam olarak anlayamayacakları için viral bir şekilde internete sızmayacağından da emin olamıyorlardı. içindeki yazılımın tabi olduğu kutunun kuralları evrenimizin sahip olduğu fizik kuralları gibiydi. Ne kadar zeki olursak olalım; Işık hızından Hızlı hareket edemeyeceğimiz gibi yazılımda kutunun dışına çıkamıyordu. Bu kutu Tıpkı pandoranın kutusu gibiydi. Pandoranın kutusunun tüm bellek içeriği otomatik olarak siliniyordu ve program baştan kuruluyordu. Bu şekilde bir sonraki Deşifre görevi Başladığında prometheusun daha önce ne olduğuna dair hiçbir bilgisi olamıyordu. Böylece zamanla öğrenme şansı kalmıyordu.

Omegalar Kaçış riski taşımayacağını bildikleri metinler ya da filmler gibi ürünlere odaklanmışlardı,, prometheus film yapma da kötüydü belli bir sebepten dolayı kötü değildi. Nasıl ki James Cameron doğduğunda film yapmakta kötüyse prometheus da öyleydi. Ancak prometheusun bir farkı vardı nasıl ki Usain Bolt yavaş başlayıp yarışı en önde bitiriyorsa aynı şey oldu. James cameron’un okuma yazma öğrenmesi yıllar alırken; prometheus bu cuma günü tüm Wikipedia yı ve birkaç milyon kitabı okumaya Fırsat bulduğunda halletmişti. senaryoyu final videosuna dönüştürmek; simülasyonları, sesleri, Zorlu müzikleri üretmek çok kolay olmayacaktı.

Prometheus 2 saatlik bir filmi 1 dakikada izleyebiliyordu bu 1 dakikaya filmin uyarlandığı kitabı ve filmin tüm eleştirilerini okumak dahildi Neyse ki 2 gün sonra bir pazar gecesi prometheus fantezi komedi animasyon filmi üretti ekran karşısına geçen ekip filmin insan yönlendirmesi olmadan bir makine tarafından yapılmış olmasını hem büyüleyici hem de korkutucu buldular filmin sonunda Bazı yerlerde nefesler tutuldu Bazı yerlerde ağladılar bu kurgusal gerçekliğe öylesine kendilerini kaptırmışlardı ki yaratıcının kendileri olduğunu bile unutmuşlardı

Prometheusun yarattığı animasyon dizilerinin benzerlerini hiç görmemişlerdi. Ama oldukça çekici idiler çoğu diziler güçlü bir hikayesi olan 45 dakikalık bölümlerden oluşuyordu. Her biri de bir sonraki bölümde ne olacağına dair sizi merakta bırakacak şekilde bitiyordu her dizinin ilk bölümü ücretsizdi ve diğerlerinin de her birini 49 cente izleye biliyordunuz tüm diziyi izlemek için ise indirim yapılıyordu 

prometheus un ilk 2 haftasında film yapma becerileri hızla iyileşti yalnızca film kalitesi açısından değil, Artık karakter simülasyonu ve Işın izleme algoritmalarda daha iyiydi. Sonuç olarak omegalar, ilk ay düzinelerce yeni dizi çıkarabildiler. Bebeklerden yetişkinlere farklı yaş gruplarını Hedef aldılar ana dünya dilleri pazarlarına genişleyerek tüm rakiplerine göre önemli ölçüde Uluslararası bir site oluşturabildiler. Sitenin çok dilli olmasını herkes şaşırtıcı bulmuştu, ne zaman bir karakter İtalyanca konuşsa ağız hareketleri de İtalyan kelimelerini takip ediyordu hem de karakteristik İtalyan el hareketleri ile birlikte ciddi bir izleyici artışı yaşandı. Pek çok hayran karakterleri ve senaryoları Hollywood yapımlarından bile daha zekice ve ilgi çekici buluyordu Ayrıca daha ucuza izliyor olmaları memnuniyetlerini artırıyordu. 

Omegaların saldırgan bir reklam politikasına ihtiyaçları yoktu.  Çünkü üretim maliyeti sıfıra yakın olduğu için hasılatları birkaç ay içinde günde 10 milyon dolara ulaştı. İki ay içinde netflix’i solladılar ve 3 ay sonrasında günde 100 milyon dolarla Time warner Disney comcast ve Fox’a rakip olarak dünyanın en büyük medya imparatorluklarının arasında yerini aldılar. Bu sansasyonel başarı sonucu onların güçlü bir yapay zekaya Sahip olduklarına dair çıkan spekülasyonlar onları hiç istemedikleri halde ilgi odağı haline getirdi. Ancak omegalar oldukça güçlü bir dezenformasyon kampanyası ile bunu savuşturdular. Göstermelik  pek çok insan işe alındı ,dünyanın dört bir yanından yeni diziler geliştirmeleri için senaryo yazarları ile anlaşıldı. Ama hiçbiri prometheus u bilmiyordu. Orada çalışan insanların bildiği tek şey; Amazon Google ve Microsoft Yine benzeri ticari Bir Bulut Bilişim tesislerin işlettikleri ve tüm satışlarını uzaktan yönetildiğiydi. Bu ise büyük bir yanılgıdan başka hiçbir şey değildi.

Birkaç aylık sürede Omega ların yönettiği bu İmparatorluk; prometheusun insanüstü planlaması sayesinde dünya ekonomisinde daha fazla alana hakim olmuştu.  prometheus her şeyi bilen olmaktan çok uzakta olsa da yetileri bir insandan o kadar ileriydi . Bütün geçmişi bildiği için geleceği çok iyi tahmin ediyordu. Omegalar bu görev bilinciyle onun cevaplarını ve tavsiyelerini mükemmel bir şekilde dinleyip onu kahin ilan etmişlerdi. Çünkü prometheus; insanların aslında yeni bulduklarını zannettikleri keşiflerin tarihsel süreçte tekrardan başka bir şey olmadığını biliyordu.

Normalde şirketlerin güçlü bir argeye sahip olmaları yıllarını alıyordu. Çünkü bu süreç deneme yanılma evreleri ile doluydu. Ancak prometheus çoktan ileri adımları çözebilmişti. Çeşitli araçlarla alternatif süreçler arasında en hızlını seçiyor ve süreci pratik bir şekilde tamamlıyordu. İnşa edilebilecek daha iyi araçların geliştirmesinde faydalı olabilecek yeni araçlara öncelik tanıyordu. Makel kültürü ile Mühendislik ekipleri kendi makinelerini kullanarak daha iyi makineler inşa etmeleri için teşvik edildi. Teknolojik olarak yalnızca para kazandırmaktan öte dış dünyadan gelebilecek tehditlere karşı daha korunaklı bir sistem geliştirdi. 2 yıl içerisinde prometheus çok daha iyi bilgisayar donanımları üretebiliyordu. Bu teknolojiyi rakiplerinden gizlilikle koruyorlardı. 

Omegalar yalnızca prometheus u geliştirmek için bu bu parayı kullandılar. Dünya hayretler içindeydi, herkes bunu teknolojik bir patlama olarak görüyordu. Dünyanın dört bir yanında kurulan yeni güçlü firmalar; neredeyse her alanda, devrimci yeni ürünler piyasaya sürüyordu. Güney Koreli biri laptop pilinin yarısı büyüklüğünde bir pil geliştiriyordu. Finlandiyalı ucuz bir güneş enerjisi sistemi geliştiriyordu. Bir Alman firması süper iletken üretiyordu ve bu yeni bir tür kablo gelişmesine sebep olarak enerji sektöründe devrim yarattı.  Boston Merkezi bir biyoteknoloji ekibi yan etkisi olmayan kilo kaybı ilaç üretti. Benzer şekilde bir Hintli ekip bunu karaborsada satmaya çalıştı. Kaliforniyalı bir şirket bir kanser ilacını buldu. 

Robotik firmaları dünyanın dört bir yanından mantar gibi bitiyordu. Robotların hiçbiri insanlara hiçbir açıdan benzemiyordu fakat yine de önemli ölçüde ekonomiyi aksattılar. Takip eden yıllar boyunca; üretim, ulaştırma, depolama, parekende, inşaat, maden, tarım, ormancılık, balıkçılıkta işçilerin birçoğunun yerine aldılar. Prometheus dünyanın patent ofislerini farklı temsilciler yolu ile olağanüstü keşiflerle dolduruyor ve buluşlarıyla teknolojinin tüm alanlarında hüküm kurmasına yol açıyordu. Prometheus aynı zamanda her ülke için en güçlü, en iyi politikayı düşünebiliyordu. Prometheus’un arkasında saklanan politikacılar “toplumumuza yatırım yapıyoruz” gibi sloganlarla ortaya çıktı .

Bu kişiler toplum projeleri için tuttukları çalışanlara kazançlarını ödüyordu bu insanlar genelde batmış firmalardan atılmış kişilerden oluşuyordu. Bu kişiler Prometheus’un ürettiği detaylı analizleri kullanıyordu. Yüksek oranda devlet hizmeti olan bölgelerde; birliktelik oluşturmak, kültür, özel İlgi gibi hizmetlere odaklanırken; daha fakir bölgelerdeki çalışmaları okul açma ve yönetme, sağlık hizmetleri, çocuk ve yaşlı bakımı, bütçeye uygun konaklama, parklar ve temel alt yapı sorunlarını çözmekti.  yerel sakinler bunların önceden yapılması gerekli olan şeyler olduğunu biliyordu. Yerel politikacılar ise cömert bağışlar kazanıyor ve kurumsal yatırımları destekleyerek iyi görünmeye çalışıyorlardı.

Omegalar Prometheus’u sadece yeni dönem teknolojilerin girişimlerini finanse etmek için kullanmıyorlardı. Onların çok önemli ve cesur planlarını bir adamı içinde ihtiyaç duyuyorlardı bu Cesur plan Dünyayı ele geçirmek ti

Bunu yapabilmek için öncelikle Medya ve haber kanallarını kontrol etmeleri gerekiyordu. Böylece tüm dünyadan, ileri derecede iyi haber kanallarını saflarına kattılar. Bunlar diğerlerinin aksine bilinçli olarak para kaybedecek şekilde tasarlanmıştır kamusal hizmet olarak çalışıyorlardı birileri yoktu hiçbir şekilde reklam vermiyor lan internet bağlantısı olan herhangi bir tarafından ücretsiz biçimde izleye biliyorlardı toplum biliyordu ki yer gazete ve haber kanalları yüksek oranda rekabetçi Ben Maaşlar için agresif bir reklam politikası uyguluyorlardı haber niteliği taşımayan basit olayları bile ilgi çekici hale getirip toplumu kandırıyorlar the internete düşen herhangi bir olay veya haber ilk önce prometheus tarafından görüldüğü için güçlü analiz ve kaynak karşılaştırması sonucu en doğru bir şekilde ve ilk olarak topluma naklediliyor Böylece promete uzun yarattığı kanallar tüm dünyada ilgi görmeyi ve güvenilir olmayı başardı

Prometheus dünya üzerindeki tüm ülkelerin ne durumda olduğunu biliyordu. Ve biliyordu ki bir ülke politik olarak güçlü biçimde kutuplaşırsa Z Partizan medyalara alışıldığı unda her grup için görünüşte farklı firmalara ait olan haber kanalları açılıyor ve O grubun güveni kazanılıyor Ordu mümkün olduğu sürece reklamlarında kendi içeriklerinden bahsediyorlardı prometheus ülke için hangi politikacılar iyi gösterilmesi hangisi kötü gösterilmesi gerektiğini Ayrıca kimin iplerinin elde tutmak gerektiğine kime rüşvet vermek gerektiğine ve bunu nasıl en iyi şekilde yapılır konularında Omega Lara öneriler veriyordu Bu strateji tüm dünyada inanılmaz bir başarı yarattı Omega kontrolündeki kanallar en güvenilir haber kaynakları olmuştu rakip haber müdürleri çaresiz bir savaşın içinde olduklarını hissetmişlerdir 

promete uzun çalışmaya başlamasından 2 yıl sonra güven kazanma kısmı büyük ölçüde tamamlandığında omegalar haber stratejilerinin ikinci aşamasına devreye soktular: ikna

Siyasi yorumcular bölgesel çatışmaları ve küresel tehditleri azaltmaya yönelik bir itki var olduğunu biliyorlardı ancak anlam Londra myo’larda mesela birdenbire nükleer savaşın riskleri her yerde konuşulmaya başlanmıştı küresel bir nükleer savaşın başladığı ile ilgili senaryolar kitlesel açlık altyapının çökmesi nükleer kışı içeren distopyalar dramatik bir şekilde büyük bütçeli filmler çıkmaya başlamıştır nükleersiz leştirme yi savunan bilim insanlarına ve politikacılar televizyonda daha çok yer veriliyordu Özellikle de ne gibi adımlar atılabilecek yine dair yeni çalışmaların sonuçlandırma Tartışmak için Sonuç olarak füzelerin Tetik liderini uzaklaştıracak ve nükleer cephaneliği azaltacak bir politik ivme gelişti yeni enerji altyapılarına yatırım yapmaları için hükümetleri teşvik eden ve yenilenebilir enerji maliyetlerini düşüren prometheus un teknolojik gelişmelerine sık sık değinilerek medyanın ilgisi küresel iklim değişikliğine doğru kaymaya başladı

Medyayı ele geçirmelerine paralel olarak omegalar prometheus eğitimde Devrim yapmakta kullandılar bir kişinin bilgi ve yetkileri verildiğinde prometheus yeni bir konuyu en motive ve hevesli olacak şekilde öğrenmesi için en hızlı yolu belirliyor ve Optimize videolar okuma materyalleri egzersizler ve diğer öğrenme araçlarını üretiyordu ister okumayı öğrenmek isteyen 40 yaşında biri olun ister kanser immünoterapisi hakkında son gelişmeleri araştıran biyoloji doktorasını sahip biri olur prometheus Nabza Göre Şerbet verip sizin için mükemmel dersi sunuyordu promete uzun film yapma yetkileri kullanarak hazırladığı videolar öğrencileri tamamen bağlıyor bağlantı kurabilecekleri güçlü metaforlar olmuyor ve daha fazlasını öğrenme isteği yaratıyor du bu derslerin pek çoğu ücretli değildi öğretmenler için bulunmaz bir nimet Çünkü derslerinde kullanabiliyorlar the aslında bir şeyler öğrenmek isteyen herkes için çok büyük bir nimetti ve Aslında bu çevrimiçi videolar prometheus ikna dizilerini üretiyordu 

siyasetçilerin anladığı kadarıyla ve prometheus ikna dizileri 7 temel amaç etrafında du 1 demokrasi 2 vergi indirimi 3 hükümet sosyal hizmetlerinde kesintiler 4 askeri harcamalar da kesintiler 5 serbest ticaret 6-açık sınırlar 7 sosyal sorumluluğa sahip şirketler bu 7 maddenin buluştuğu nokta ise geçmişin tüm güç yapılarını dünyadan silmek olacaktı büyük değişiklikler öylesine Baş döndürücü bir hızda oluyordu ki takip etmek ve koordine bir cevap geliştirmek mümkün olmuyordu neredeyse tüm geleneksel endüstri bir kurtarma paketi için yalvarıyordu Media onları rekabeti beceremedik leri için devlet kaynakları peşinde koşan dinazorlar olarak gösteriyordu ve dünyanın her yerinde yapılan anketlere göre her şeyin genel olarak iyi yönde gittiğini yaşam kalitesinin arttığını söylüyordu gösteriyordu

Dünya üzerinde artan bu memnuniyetin çok basit bir matematiksel açıklaması vardı prometheus tan önce Dünya nüfusunun en fakir yüzde ellisi küresel gelinin yüze 4 üne sahipti Bu da Omega kontrolündeki şirketlerin karlarının küçük bir kısmını paylaşarak Onların kalplerini yani oylarını almalarına imkan sağlamıştı.

Sonuç olarak 7 Omega sloganını benimseyen partiler her ülkede açık ara Farklı galibiyet kazandı dikkatle Optimize edilmiş kampanyalarda kendilerini politik spektrumlu merkezinde gösterdiler sağı Açgözlü devletten sübvansiyon bekleyen karmaşa çıkaranlar ifşa edilirken solu da hantal hükümet ve vergi meraklısı yenilikleri baltalayan lar olarak gösterdiler

sınırsızlaşma ya başlayan Dünyada Evrensel vatandaşlık kavramı ortaya çıktı. Bu vatandaşların bir geliri de oluyordu. Sosyal sorumluluk projelerinin koordinasyonunu iyileştirme bahanesi ile Uluslararası bir şirket grubu humanitarian Alliance isimli bir Sivil Toplum Örgütü kurdu u örgüt dünyadaki en değerli İnsani Yardım kampanyalarını bulacak ve finans edecekti kısa süre içinde eredeyse tüm Omega İmparatorluğu bu örgütü desteklediği ve beklenmedik ölçüde küresel projeler ortaya koyduk Bu projeler teknoloji patlamasında dışta kalan bazı ülkelerde bile Eğitim sağlık refah yönetişim konularında ilerleme sağladı Alliance ki artık böyle biliniyordu kendisine paralel olanları teşvik ediyordu

Sonuç olarak Dünya nüfusunun büyük bir kesimi Alliance a Sadık ve minnettar hissetmeye başlamıştı genelde kendi hükümetlerinden daha da çok Zaman geçtikçe Alliance giderek daha da büyüdü dünya hükümeti görevini üstlenmeye başladı ulusal hükümetlerin güçleri de devamlı olarak azalıyor çünkü toplum en iyi sosyal hizmeti Eğitimi ve altyapıyı kimin sağladığını görüyordu Medya uluslararası çatışmaları sona edilmişti askeri harcamalar gereksiz kalmıştı artan refah kıt kaynaklar üzerine rekabete dayanan pek çok eski anlaşmazlığın kökünü kurutmuş to birkaç diktatör ve başkaları bu yeni dünya düzeninde şiddetli biçimde karşı çıkmıştı ve dahil olmayı Redd etmişlerdi ancak dikkatli düzenlenen darbeler ya da kitlesel ayaklanmalarla her biri devrilmişti

Omegalar dünyadaki hayatın tarih boyunca yaşanmış en dramatik değişimini tamamlamıştı ilk kez dünyada ve kozmosta yaşamı potansiyel olarak milyarlarca yıl sürdürebilecek güçte bir zeka ile gücünü arttıran tekil bir güç gezegenimizi yönetiyordu ama sizce Prometheus u amacı tam olarak neydi???? 

Kaynak: Tegmark Max, Yaşam 3.0