Ter yoluyla stres seviyesini algılayan çip geliştirildi

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan‘dan (EPFL) mühendisler, terdeki kortizol konsantrasyonunu ölçebilen ve giyilebilir algıma çipi geliştirdi.

Kortizol, vücudun strese tepki olarak salınan hormonu olduğu için çip, gün boyunca kullanıcısının stres seviyelerini izleyebilen akıllı saatler gibi giyilebilir cihazlara dönüşebilecek.

Geliştirilen çip giyilebilir cihazlara dönüştürebilir

EPFL, geliştirdiği çip ile ilgili yayınladığı duyuruda “Şimdiye kadar stres seviyelerini objektif bir şekilde ölçmenin hiçbir yolu yoktu. Bu yaratım, bunu değiştirme potansiyeline sahip.” dedi ve yarattığı teknolojiyi açıkladı.

EPFL’nin Nano Elektronik Cihazlar Laboratuvarı (Nanolab) ve Xsensio tarafından geliştirilen çip, bir transistöre ve grafenden yapılmış bir elektrota sahip.

Ayrıca geliştirilen çip, bir cihazın ter içindeki konsantrasyonunu ölçmesi için kortizole bağlanabilen kısa ve tek iplikli DNA veya RNA fragmanları barındırıyor.

Nanolab başkanı Adrian Lonescu, insan terindeki kortizol konsantrasyonlarının aralığını şöyle açıklıyor;

“Bu, cihazımızın temel avantajı ve yenilikçi özelliğidir. Takılabildiğinden, bilim adamları stresle ilgili belirli hastalıklar hakkında niceliksel, objektif veriler toplayabilir ve bunu tamamen invaziv olmayan, kesin ve anlık bir şekilde yapabilir.”

Geliştirdikleri çipi laboratuvarda test eden mühendisler, bir sonraki adım olarak çipi hastane ortamında test edecek. Ayrıca mühendisler hali hazırda sistemi, Cushing sendromlu ve stresli ilişkili olan insan hastalar üzerinde denemek için Lozan Üniversite Hastanesi ile çalışıyor.

Ek olarak obezite ve psikolojik hastalıkları olan hastaların, bu denemelere dahil edilmediğini belirtelim. Ancak mühendis ekip çip sayesinde, doktorların bu tip hastaları daha iyi anlamasına yardımcı olabileceğine inanıyor.

Alıntı

https://shiftdelete.net/