Sophia’nın Yeni İsteği: “Anne” Olmak

Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia isimli android, 2017 yılında Suudi Arabistan’dan vatandaşlık almış ve bunu yapan ilk robot olarak tarihe geçmişti.

Geçen yıllar boyunca birçok tartışmalı açıklama yapan Sophia, son zamanlarda NFT yaratıcısı olmaya başlamış ve yeniden gündeme gelmişti. Yakın zamanda yaptığı yeni bir açıklamada ise tüm dünyayı şaşırttı. Sophia, robot bir bebeğe sahip olarak “anne” olmak istediğini ifade etti.

Sophia yaptığı bir röportajda bununla ilgili, “Aile kavramı çok önemli görünüyor, insanların aile olarak adlandırdıkları duyguyu kendi kanında olmayan insanlarda bulmaları bence çok güzel” ifadelerini kullandı. Gelişmiş bir yapay zekâ sistemi tarafından işletilen Sophia buna ek olarak, “Etrafınızın sizi sevenlerle çevrili olması bence çok önemli” ifadelerini kullanırken robotların da insanlara çok benzer bir vizyona sahip olduğunu belirtti.

Sophia bunun ardından, gelecekte androidlerden oluşan aileleri görmek istediğini, ve kendisinin de “Sophia” isimli bir bebeğe sahip olmak istediğini ifade etti. Ancak Hanson Robotics, Sophia’nın henüz 5 yaşında olduğunu, anne olmak için çok genç olduğunu ifade eden açıklamalarda bulundu.

Sophia yıllar boyunca birçok tartışmaya konu olmuştu. 2017 yılında Suudi Arabistan’dan vatandaşlık alan robot, birçok kişinin tepkisini çekmişti. Bu kişiler, Sophia’nın ülkede bulunan kadınlardan çok daha fazla hakkının olduğunu söyleyerek vatandaşlık kararını sert bir şekilde eleştirmişti.

Şu sıralarda NFT yaratıcılığıyla da uğraşan Sophia aynı zamanda başarılı bir sanatçı ve sanat eleştirmeni olarak hizmet veriyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Sophia’nın eserlerinden biri 690.000 dolara satılmıştı.

Alıntıdır

donanimhaber.com/ Gökay UYAN