Makine Öğreniminin Fark Yarattığı 5 Avantaj

Makine öğrenimi, güçlü algoritmalar sayesinde gerçek dünya verilerine dayanarak gelecekteki sonuçlar hakkında tahminlemeler yapar. Yeni veriler ortaya çıktıkça, makine öğrenimi programları otomatik olarak uyarlanır ve yeni güncellenmiş tahminler üretebilir. Peki hangi durumlarda makine öğrenimi kullanıldığında büyük bir fark yaratır? AI News, makine öğreniminin büyük fark yaratabileceği 5 kullanım senaryosunu derledi.

Mühendisler Çözüm İçin Bir Kural Kodlayamadığında

Çoğu insan odaklı sorun, çok fazla değişkenden etkilenebileceği için, bir sorunun çözümü için milyonlarca satır kod yazılıp bu kodun sürekli değiştirilmesi gereklidir. Değişkenlerin getirdiği kurallar birbiriyle çakıştığında, belirli bir kural oluşturup kodlamak imkansız hale de gelebilir. Makine öğrenimi, kullanıcıların tam kalıpları (pattern) kodlamasını gerektirmez. Sadece kalıpları otomatik olarak çıkarmak için uygun algoritmalara ihtiyaç duyar.

Milyonlarca Durum İçin Çözüm Üretmek İstendiğinde

Bir örnekle gidelim: Spam Mailler. Kod yazmadan, manuel olarak birkaç spam mailini belirlememiz mümkün. Ancak kullanıcı sayısı arttığında ve bu spam maillerinin sayısı milyonları bulduğunda, bunu sizin yerinize saniyeler içinde halledebilecek bir makineye ihtiyaç duyarsınız.

Maliyet Verimliliği Olmadığında

Datamızın iyi tanımlanmış, optimize edilmiş ve seri hale getirilmiş olduğunu düşünelim. Doğru çalışan seçimiyle her bir belgeyi taramak sadece birkaç dakika sürebilir. Bütün belgelerin üstünden geçmek içinse ya çok zaman harcamak, ya da fazladan insan işe almak gereklidir. Makine öğrenimi, öngörülebilirdir ve “kullandıkça öde” fiyatlandırması ile bütçeyi düzenlemeye fırsat sunar.

Çok Büyük Data Olduğunda

Datamızda belirli bir kalıp görmediğimizde, bunu bir koda çeviremez ve daha sonra gelecek data için optimizasyonu sağlayamazsınız. Eğer elimizdeki datada insan hatası (boşluklu, yanlış yazılmış) varsa, hangi datanın bundan nasıl etkilendiğini bilemeyeceğinizden ulaştığınız sonucun doğruluğundan da emin olamazsınız. Makine öğrenimiyle insanlar için net olmayan veri noktaları arasında gizli bağlantıları bulabilir. Bazı araçların kullanımıyla, makine öğrenimi modellerinin bu sonuçlara nasıl ulaştığını bile öğrenebilirsiniz.

Sürekli Bir Değişkenlik Olduğunda 

Dünyamız ve sorunları sürekli değişiyor. Dün çözdüğünüz bir sorun, tamamen başka bir şeye kolayca dönüşebilir, önceki çözümünüzü verimsiz veya hatta işe yaramaz hale getirebilir. Makine öğrenme yöntemlerinin en büyük avantajlarından biri, uygulamanızın tüm yaşam döngüsü boyunca verilerden öğrenebilmeleridir. Ayrıca, üretim sistemlerinin geri bildirim döngülerine sahip olması çok önemlidir, böylece modelinizin artık sorunları doğru bir şekilde çözmediği anı da yakalayabilirsiniz.

Sonuç olarak, makine öğreniminin yalnızca bir araç olduğunu, sihir olmadığını hatırlamak önemlidir. Makine öğrenimi modelleri esas olarak verideki kalıpları tanımlayan ve onlardan öğrenen gelişmiş matematik tabanlı algoritmalardır. Doğru bir şekilde uygulandığında ise, makine öğrenimi, hataya eğilimli manuel BT bilişim teknolojileri işlemleri için harcanan süreyi azaltabilir, önemli iş değeri ekleyebilir ve bilişim teknolojileri maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir.

Alıntı

https://turkiye.ai/