Vücudun yaydığı enerjiyi toplayan giyilebilir üreteç geliştirildi

Video görüntüsü: Yijie Liu vd.

Çin’de çalışan araştırmacılar, insan cildinden yayılan ısıyı elektrik gücüne dönüştürebilen ufak, esnek bir cihaz geliştirmiş. Cell Reports Physical Science bülteninde sunulan araştırmada takım, cihazın bileğe takıldığı zaman LED bir lambaya gerçek zamanlı güç sağlayabildiğini göstermiş. Bulgular vücut ısısının, günün birinde fitness bilekliği gibi giyilebilir cihazlara güç sağlamada kullanılabileceğini öne sürüyor.

Cihaz, sıcaklık değişimlerini kullanarak güç üreten bir termoelektrik üreteci (TEG). Bu tasarımda araştırmacılar, daha yüksek sıcaklığa sahip vücut ısısı ile nispeten daha serin olan ortam ısısı arasındaki farklı kullanarak enerji üretiyorlar.

Şenzen – Harbin Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan eş yazar Qian Zang, “Bu alanın çok büyük bir potansiyeli var” diyor. “TEG’ler, ısıl atık şeklinde kaybolan enerjiyi geri kazanabilir ve bu sayede yenilenebilir güçten yararlanma oranını artırabilir.”

Termoelektrik üreteçler, güç üretmek için hareket enerjisini kullanan geleneksel üreteçlerden farklı olarak hareketli parça barındırmıyorlar. Bu özellikleri, onları bakım yapma zahmetinden kurtarıyor. Uzak bölgelerdeki makinelere ve uzay araçlarının üzerine yerleştirilen üreteçler, bu sayede ısı farkından enerji sağlıyor.

Alıntı

https://popsci.com.tr/