Nanoteknoloji İle Dirençli Bakteri ve Mantar Enfeksiyonlarını Önleyen Malzeme

Nano kaplamaya maruz kalan mantar hücresi. Görüntü: RMIT Üniversitesi

Araştırmacılar, ölümcül olabilecek bakteri ve mantar enfeksiyonlarını önleyip tedavi etmek üzere yara sargılarında ve implantlarda kullanılabilecek yeni bir kaplama geliştirmişler.

Süpermikropları yok eden bu malzeme, şimdiye kadar geliştirilen en ince anti mikrobiyal kaplamalardan biri. Geniş yelpazedeki ilaca dayanıklı bakteri ve mantar hücrelerine karşı etkili olan malzeme, insan hücrelerine zarar vermiyor.

İlaca dirençli MRSA, nano kaplamaya maruz kalmadan önce ve maruz kaldıktan sonra. Görüntü: RMIT Üniversitesi

Antibiyotik direnci, yılda en az 700.000 ölüme sebep olan önemli bir sağlık tehdidi. Yeni antibakteriyel terapiler geliştirilmezse, ölüm miktarı 2050 yılında 10 milyona çıkabilir ve sağlık masrafları 100 trilyon ABD dolarına ulaşabilir.

Mantar enfeksiyonlarının sağlık yükü pek bilinmese de, bu enfeksiyonlar küresel çapta her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümüne sebep oluyor ve ölüm oranları artıyor. Örneğin, hastaneye kaldırılan COVID-19 hastalarında ortaya çıkan tehditlerden biri de bayağı mantar Aspergillus. Bu mantar, ölümcül nitelikteki ikincil enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların önderliğinde geliştirilen bu yeni kaplama, şimdiye dek çoğunlukla yeni nesil elektronik cihazlarda ilgi alanına giren ultra ince 2 boyutlu bir malzemeye dayanıyor.

Siyah fosfor üzerine yapılan çalışmalar, bu malzemenin bazı antibakteriyel ve anti mantar nitelikler taşıdığını göstermiş ancak malzeme, klinik kullanım potansiyeli bakımından sistematik şekilde hiç incelenmemiş.

Amerikan Kimya Derneği’nin Applied Materials & Interfaces bülteninde yayımlanan yeni çalışma, siyah fosforun (implant ve yara sargılarının yapımında kullanılan) titanyum ve pamuk gibi yüzeylerin üzerine nano incelikte katmanlar halinde yayıldığı zaman, mikropları öldürmede etkili olduğunu ortaya çıkarıyor.

Alıntı

https://popsci.com.tr/