Erken Şizofreni Belirtilerini Tahmin Eden Yapay Zeka
Alberta Üniversitesi’nde çalışan ve aralarında Serdar M. Dursun’un da yer aldığı araştırmacılar, beyin taramalarını çözümleyerek şizofreniyi tahmin eden bir yapay zeka aracı geliştirme yönünde yeni bir adım atmışlar.
Yeni yayımlanan çalışmada aktarılanlara göre bu araç, şizofreni hastalarının birinci dereceden yakını (kardeşleri veya çocukları) olan 57 sağlıklı kişiye ait işlevsel manyetik rezonans görüntüsünü analiz etmede kullanılmış. Yapay zeka, kişisel bildirime dayalı şizotipal kişilik özelliği ölçeğinde en yüksek puanı alan 14 bireyi isabetli şekilde tespit etmiş.
DSÖ’ye göre dünya çapında 20 milyon kişiyi etkileyen şizofreni; hezeyanlara, halüsinasyonlara, dağınık şekilde konuşmaya, düşünmede sorun yaşamaya ve motivasyon eksikliğine sebep olabiliyor. Bu sağlık durumu, genellikle bazı ilaç bileşimleri, psikoterapi ve beyin uyarımı yoluyla tedavi ediliyor. Hastaların birinci dereceden akrabalarının yaşamları boyunca şizofreni geçirme tehlikesi yüzde 19’a kadar çıkıyor. Genel nüfusta ise bu oran yüzde birden daha düşük.
Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde kıdemli makine öğrenim uzmanı olan baş yazar Sunil Kalmadi Vasu, “Bizim kanıta dayalı aracımız, beyindeki sinirsel imzaya bakıyor ve belirtilerin tek başına öznel şekilde değerlendirilmesiyle konulan teşhisten daha isabetli olma potansiyeli taşıyor” diyor.
Kalmadi Vasu, aracın bir karar destek aracı şekilde tasarlandığını ve psikiyatrist tarafından yapılan teşhisin yerini almayacağını belirtiyor. Kendisi ayrıca, şizotipal kişilik özelliklerine sahip olmak insanları psikosize daha yatkın hale getirebilse de; bu kişilerde tam ölçekli şizofreni gelişeceğinin kesin olmadığını aktarıyor.
Gillian Rutherford/Alberta Üniversitesi Tıp & Diş Hekimliği Fakültesi. Ç: O.
Alıntı
https://popsci.com.tr/