Cyborg Nedir? Zaten birer cyborg muyuz?

Cyborg nedir? Cyborg kelimesinin tanımı, insanların teknolojiyle olan etkileşimleri nasıl gördükleri etrafında şekilleniyor. Organik ve biyomekatronik vücut parçalarının bir arada kullanılması olarak tanımlanan cyborgun çeşitli tanımlarından biri de, gelişmiş sanal gerçeklik vizyonuna sahip insan bireylerinin uzuvları ve gövdelerindeki robotik implantlarını içerir. Bununla birlikte kontakt lensler, insülin pompaları veya yapay kalp kapakçıklarına sahip insanları cyborg olarak kabul edebiliriz. Cyborgun bu tanımları, bir dizi bilim kurgu fikrinin ortaya çıkmasıyla değişime uğramıştır.

Gelişmiş yeteneklere sahip mükemmel bir insan bedeni arzusu, yüzyıllardır devam eden ve süper kahramanların ortaya çıkışıyla daha da beslenen bir rüya. DC çizgi romanlarında doğrudan Cyborg isimli bir karakter olduğunu hatırlarsınız. Onun dışında da birçok süper kahramanın cyborg kategorisine girdiğini söylemek mümkün.

En başta yaptığımız tanımdan hareketle cyborgların aslında çokça var olduğunu kabul edebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri’nde elektronik kalp pili, yapay eklem, ilaç implante sistemleri gibi bileşenlere sahip kişilerin yani nüfusun yaklaşık %10’unun teknik anlamda cyborg olduğu düşünülüyor. Siz de eğer bu yazıyı gözünüzde bir kontakt lens ile okuyorsanız bazı tanımlamalara göre cyborg olarak adlandırılabilirsiniz!

İlk Cyborg İnsan Neil Harbisson

Neil Harbisson, renk körü olduğu için bu sorununa yardımcı olacak bir anteni kafatasına yerleştirerek dünyada hükümet tarafından tanınmış ilk cyborg oldu. Eyeborg isimli anten, kafa derisine takılı, USB portu içeren bir çipten oluşmakta. Bilim adamları ile birlikte yıllar süren geliştirme aşamalarından sonra cihaz Neil Harbisson için hazır hale geldi. Eyeborg, renkler ile ilgili bildirimleri beyne göndermenin yanı sıra çağrı, video, resim ve müziğin algılanmasında da rol oynuyor. 

Sanatçı ve cyborg aktivisti olan Harbisson, yakında sesleri daha iyi duymasını sağlayacak bir çipi kemiğine entegre ettirmeyi planlıyor. 2010 yılında Harbisson, Cyborg Vakfı’nı kurdu. Vakfın amacı ise cyborg haklarını savunmak ve cyborg olmak isteyen insanları desteklemek.

Cyborg Oluşum Aşamaları

Cyborglar ile ilgili kitapları bulunan yazar Chris Hables Gray, cyborg terimiyle ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

  • Cyborg teknolojileri; kaybedilen organ ve uzuvları değiştirdikleri yani kaybedilen işlevleri geri yükledikleri için onarıcı olabilirler. 
  • Bazı canlıları, ayırt edilemez bir şekilde normal hallerine döndürdükleri için normalleştirici olabilirler.
  • Cyborglar, gelecekte insanların uzayda yaşayabilmek için geçirmesi gereken modifikasyon türlerine yardımcı olarak insan ırkını yeniden yapılandırabilirler.

Tıp alanındaki teknolojik yenilikler arttıkça, bedenlerimizi makineler yardımıyla her zamankinden daha gelişmiş bir hale büründürmek daha olağan hale gelecektir. Gelecekte bir insan tamamen sağlıklı olsa bile çoğu kişinin daha hızlı ve daha güçlü olduğu bir dünyada cyborg oluşumlarına yönelebilir. Bu noktada bizi neyin insan yaptığına ve cyborg oluşumunun sınırlarının nerede olduğuna dair etik ve felsefi sorular gündeme gelmekte.

Peki potansiyel insan-makine birleşimi nasıl aşamalarda gerçekleşiyor olabilir? Cyborg oluşumu için üç aşama nedir?

Çıkarılabilir Cyborg Uzantıları

Çıkarılabilir cyborg uzantıları nedir? Günümüzde var olan cyborg uzantılarına bakacak olursak, yazımızın başında da değindiğimiz kontakt lensleri bu sınıfın içinde sayabiliriz. Fakat yakın gelecekte yaygın kullanılan çıkarılabilir cyborg uzantılarına, dış iskelet adı verilen robotik yapılar eklenebilir! Bu yapılar insanların ağırlık kaldırmasına, veya daha kolay hareket etmesine yardımcı olacak teknolojiler içermekte.

Örneğin yürüyüş sıkıntısı çeken insanlar için tasarlanmış eğitim giysileri, dış iskelet görevi görüyor diyebiliriz. İnsan makine birleşiminin birinci aşamasındaki bu cihazlar da aynı kontakt lens gibi sizi geçici bir cyborga dönüştürse de kolaylıkla çıkarılabilir ve vücudunuzda hiçbir kalıcı değişikliğe sebep olmaz.

Kalıcı Fakat Geri Dönüşü Olan Cyborg Uzantıları

Yakın gelecekte biyonik implantların ve tam entegre protez uzuvların yaygınlaşması da öngörülen durumlardan. Bugün gelinen noktada bile zihin kontrollü yapay uzuvlarda büyük yol alındı. Sadece yapay uzuvlar değil, beyin implantı konusunda da büyük ilerlemeler kaydedildi. Elon Musk’ın üzerinde çalıştığı beyin implantını zaten duymuşsunuzdur. Bilim insanları da tıbbi faydalar sağlayabilecek benzer bileşenler üzerinde çalışmalar yürütüyor. 

Cyborg uzantılarının ikinci aşaması sayılabilecek bu teknolojiler insan vücuduyla kullanıldığı sürece kalıcı olacak fakat geri dönüşü de olacak şekilde etkileşime girerler. Çıkarılmaları sorunlu olsa da bahsettiğimiz türden implantlar ve uzuvlar, kalıcı etkileri hiçe sayılarak çıkartılabilir ve insan vücudu eski haline dönebilir. 

Sonsuza Dek Kalıcı Olan Cyborg Uzantıları

Son olarak inceleyeceğimiz cyborg uzantıları ise tamamen kalıcı olanlar. Genetik koda karışan teknolojiler insanları ve nesilleri sonsuza kadar değiştirebilir. CRISPR gibi gen düzenleme teknolojileri, bilim insanlarına herhangi bir canlının DNA parçalarını ekleyip çıkarma ve düzenleme gücü veriyor. Tasarlanmış bebekleri de cyborg oluşumlarının son aşamasında sayabiliriz. 

Alıntı

https://teknoloji.org