Gelecekte Dünya Nasıl Yönetilecek, KONTROLLÜ YAPAY ZEKA ŞEHİR DEVLETLERİ, Transhümanizm

 Binlerce yıldır insanoğlu bizlere renkler ve şeritler vererek anlam arayışına girerken; halkını yönetmek amacıyla, mitleştirmelere veya kulüplerinde derin tartışmalara yer verdi.
K’rasileri bitmek bilmedi. 
A’krasi b’krasi veya x’arşi y’arşi.
 Tüm bu karşıt görüş düşünce ve yönetimlerin ortak muhatabı halkın ise daha önemli işleri vardı: 
Son model arabası için çektiği kredinin taksitini kapatmak veya bu yaz tatile çıkabilmek için para biriktirmek gibi.
 Hepsinin buzulların erimesinden ve Afrika da ki çocuğun açlıktan ölmesinden çok daha önemli işleri vardı.
20. yüzyılın başında halkın bağrına bastığı Hitler’in ve faşizmin kara gömlekli işçi yana tutumuyla yaratılan büyülü ortam, ikinci dünya savaşıyla tuzla buz edilmişti. İşte bu sebeple faşizm lanetlendi, sanki biri hikâyeyi tersine döndürmüş gibiydi prens bir kereden kurbağaya dönüşmüştü. İnsanoğlunun düşünsel sancıları sonucu aynı yüzyılın ortasına doğru Komünizm düşünsel iktidarlığı oluşmaya başladı yani insanlar kurbağa dönüştüreceği başka prensler bulmakta gecikmiyordu che guavera gibi. Takdir edileceği üzere bu dönüşümde çok uzun sürmedi. Şuan insanların elinde liberalizm var ve artık o da itibarsızlaşmaya başladı. 
Peki, neden oluyordu tüm bunlar bu hikâyeyi tersine çeviren sihir neydi. Cevabı kabak gibi ortadaydı aslında: internet ve teknoloji hesaba katılmamıştı..
Çünkü yeterince gelişmiş teknoloji sihirden farksızdır.
Günümüzde büyük veri algoritmaları kurulurken artık bu algoritmalar küçük bir grup zenginin dijital diktasına geçiş yapmaya çalışılıyor. Yeni nesil bu dönüşüm kendi içerisinde diğerlerinden farklı bir özelliğe sahip: Kurbağaya dönüşmek yerine kurbağaya çevirmek. Yani kendine uyum sağlayacak nitelikte olmayanı gereksizleştirmek. Böyle deyince de bilim kurgu filmi gibi oluyor, siz korkmayın şimdilik kurbağaya dönüştüğümüz yok, bu meseleyi sonra uzun uzadıya tartışırız. 
Binlerce yıldır hayatın anlamını tartışıyoruz bu sonsuza dek sürmeyecek. Giderek artan kitle imha silahları ve sıçrayan teknoloji ne yazık ki buna izin vermeyecek. Şu an için insanlk hala yukarıda eğindiğimiz yeni nesil dönüşüme ulaşmış değil haliyle bir boşluk var ve bunun doğal sorunu olarak kaos. 
Tabi olduğu doğanın hâkimi olan insanoğlu şimdi enerjisini nereye aktaracak. Sanırım kimse gelinecek son noktadayız hadi şimdi oturup sadece tebessüm edelim demeyecektir. Hayır  tabi ki yeni uğraşı yapay zeka ve ölümsüzlük olacak.

21 yy da artan teknolojinin insanlar arası güveni olumsuz etkilemesi kişilerde “yetersiz” hmeye neden oldu. Hayır, 17 yaşındayken attığınız “kimse beni sevmiyor, anlamıyor” feryadından daha farklı bir şey bu.  
21yy başında artık tarihin sonu geldi tartışmaları peydahlandı. Neden çünkü bir grup insan tüm insan grubuna yaklaştı. Şimdiki hızlı haberleşme ile artık insanlar çok daha uyanık ve kandırılma ihtimalleri düştü. Lincoln un dediği gibi belli zamanda belli bir grubu ancak belli bir süre kandırabilirsiniz ancak tüm insanları sürekli asla kandıramazsınız.
İnsanların elinden kayan liberalizm sabunu eninde sonunda biterse peki ne başlayabilir. Öyle öngörülür ki ya yerel milliyetçiliğe sığınır ya da yeni ortama giren annesini isteyen çocuk refleksi gibi nostalji hayallere geçmiş hayallerine döndürülmeye ısınır.
İşte bütün bunlardan yola çıkarak görüyoruz ki mutlaka her insan hayatından bir kez  2×2 yi 6 demişliği vardıra dayanarak söyleyebiliriz ki aslında çöken şey x izm y arşi değil, insan zekasıdır. 
Tarihinde sorunları tam olmasa bile bir nebze iyileştirmeye çalışan hep insan zekası ise ve bu zeka tarihe bakınca sürekli yanılıp yeniliyor diyebiliyorsak o halde ne den bundan daha iyi bir zeka oluşturmayalım. Özellikle de glikozu sürekli karşılanan yani Elektriği hep karşılanan bir bilgisayar her zaman 2×2 4 derken.
 İşte bunlardan yola çıkarak çok rahatlıkla diyebiliriz ki 21yy çağı yapay zekâ çağıdır dijital çağ olacaktır. 
Ve yeni çözüm ise : en iyi dünya yönetimi en zenginlerin veya en popülistlerin yönetimine dayanan değil,, küresel çapta her şehirdeki süperhumanların destekli yapay zeka yönetimi başaracaktır. 
Tarih serüvenimizin getirdiği prangaların sonu yaklaşıyor insanlara güven azalıyor nerde doğduğunuzun bir önemi kalmayacak insanların tek dünya dilinde birleşecek hangi şehre ait olduğunuzu yapay zekâ tespit edecek insanlık son çareyi ancak ve ancak superhuman destekli büyük yapay zekâ yönetimin de bulmaya çalışacak.


Kaynakça: 1- yapay zeka – harun pirim – journal of yaşar universty 2- tevfik karaduman -academia 3- cem say – 50 soruda yapay zeka  4 – Seriation by children: An artificial intelligence analysis of a Piagetian task Richard M Young, Jean Piager birkhäuser, 1976 5- yuval noah harari- homo deus  6- KARAR VERME MODELLERİ.Brian Hiroshi Sumida 7-Yuval Noah Harari-21.yy için 21 Ders 8-Robotların Yükselişi-Martin  Ford